Istoria Mitsubishi

O parte a conglomeratului de afaceri Mitsubishi, Mitsubishi Motors și-a câștigat locul pe piața auto japoneză și internațională. Istoria companiei începe odată în 1917, când primul model Mitsubishi, un sedan cu șapte locuri bazat pe modelul Fiat Tipo 3, se rostogolește de pe linia de asamblare. Nu a avut succes, producția a fost întreruptă după ce au fost construite doar 22 de modele.

Producția adevărată începe după fuziunea Mitsubishi Shipbuilding și Mitsubishi Aircraft Co. în 1934. Concentrată pe construcția de aeronave, nave și vagoane de cale ferată, compania a găsit timp să facă un prototip de sedan în 1937 pe care la numit PX33. Din păcate, a fost folosită în principal pentru folosirea militară pe măsură ce războiul sa apropiat.

Numai după război compania a intrat într-adevăr în producția de automobile cu un mic vehicul cu trei autovehicule, Mizushima și un scuter cu un nume amuzant, Silver Pigeon. Apoi a venit împărțirea fostului conglomerat, deoarece aliații cuceritori nu au văzut cu ochii favorabili dezvoltarea industrială a Japoniei.

Un deceniu mai târziu, lucrurile din Japonia au fost în căutarea și transportul personal a devenit o problemă din nou, deoarece tot mai multe familii au oferit mașini. Introduceți modelul Mitsubishi 500, un sedan pentru masă, și mai târziu mașina Minica și Colt 1000 în 1963. Cu vânzările în creștere, rămășițele conglomeratului Mitsubishi au fost unite încă o dată în 1970.

Următorul pas pentru companie a fost să se alăture unei companii străine, Chrysler în acest caz, care a cumpărat 15% din Mitsubishi, ceea ce le-a oferit producătorului japonez licența de a vinde Galants rebaded ca Dodge Colts în Statele Unite și ca Chrysler Scorpions Australia.

În acest fel, Mitsubishi a reușit să crească numărul de producție și a creat o serie de dealeri în întreaga Europă. Dar dacă pentru Mitsubishi lucrurile se uita în sus, același lucru nu se putea spune despre partenerul său american, care a fost forțat să vândă divizia australiană de producție în 1980.

Doi ani mai târziu, Mitsubishi va intra pe piața americană sub numele său propriu cu sedanul Tredia, Cordia și coupe-ul Starion. Cota de autoturism a fost stabilită la 30.000 de vehicule, însă japonezii doreau să crească acest număr și au început o campanie de publicitate activă. Pana la sfarsitul anilor ’80, Mitsubishi a obtinut 1,5 milioane de unitati produse in intreaga lume.

Pentru a evita reglementările stricte de import și pentru a ușura tensiunile dintre cele două companii, Mitsubishi și Chrysler au fondat o nouă companie de producție a autovehiculelor în Normal, Illinois sub numele de Diamond-Star Motors, care a început producția în 1987. Modelele care au ieșit din această plantă include Vulturul Mitsubishi, Vulturul Talon și Laserul Plymouth.

În 1988, compania și-a schimbat statutul de proprietate publică în proprietate privată. Industria Mitsubishi a rămas cel mai mare acționar cu 25% din companie, în timp ce Chrysler și-a mărit ponderea la 20%. Mai târziu, în 1992, a redus capitalul la doar 3% și chiar și-a vândut interesul pentru Diamond-Star Motors, lăsând Mitsubishi ca unic proprietar.

În 1995, Mitsubishi Motors și-a schimbat denumirea la cea curentă de la DSM, așa cum a fost cunoscută anterior pe piața americană. De asemenea, a deschis o nouă divizie de producție nord-americană în 2002.

În 2000, Mitsubishi a căutat un nou parteneriat cu noul grup Daimler-Chrysler, care a costat grupul germano-american de 1,9 miliarde de dolari, cu 200 de milioane de dolari mai puțin decât prețul inițial, după scandalul de acoperire a defectelor. Se pare că Mitsubishi a acoperit în mod sistematic defectele mașinilor sale de producție încă din 1977, implicând orice, de la frânarea necorespunzătoare la sistemele de ambreiaj defecte. Când au fost dezvăluite știrile, compania a fost forțată să recheme 163.707 de vehicule pentru reparații gratuite.

Aceasta, împreună cu o criză economică din regiunea asiatică, a cauzat companiei Mitsubishi o pierdere a profitului și chiar nevoia de reducere a acesteia pentru a face față scăderii cererii. O nouă rasă de mașini, modele revitalizate și gândire în perspectivă au fost cele care au adus Mitsubishi înapoi. Mitsubishi i, o mașină mică perfectă pentru piața asiatică și noul Lancer și Outlander, au fost suficiente pentru a readuce compania pe piață. Acest lucru a dus la primul trimestru profitabil de la Mitsubishi în patru ani, care va fi declarat în 2006.

VIN Numărul dvs. de Mitsubishi găsiți aici.
Rețineți că înainte de a cumpăra, verificați istoricul vehiculului. Faceți acest lucru introducând numărul MITSUBISHI de mai jos:

Source: autoevolution.com